Barn & UtvecklingBoende, Miljö & InfrastrukturKommun & PolitikKultur & FritidNäringsliv & UtvecklingStöd, Hjälp & OmsorgTurism & EvenemangNationella minoriteter

Vilhelmina fick andraplats i Årets Friluftskommun 2018 print

Thu 19. Apr 18 13:25

juli1.jpg

Vilhelmina blev delad tvåa när resultatet för Årets Friluftskommun 2018 presenterades under onsdagen. Dessutom finns Vilhelmina bland de kommuner som förbättrat sig mest sedan förra årets undersökning.

Det kontinuerliga arbetet med att utveckla och lyfta fram friluftslivet och besöksmålen i kommunen lönar sig. Under onsdagen blev Vilhelmina delad två tillsammans med fem andra kommuner under prisutdelningen av Årets Friluftskommun 2018. På förstaplats kom Sundsvalls kommun.
- Det är fantastiskt glädjande. Vi har under många år prioriterat satsningar inom föreningslivet och friluftsområdet i form av föreningsstöd och varit duktiga på att söka nationella och regionala medel samt deltagit i projekt, säger utvecklingschefen Ulrica Burman.

Fritidskonsulenten Sam Heidenberg är på plats på konferensen Tankesmedja för friluftsliv som pågår under två dagar i Stockholm.
- Det är enormt roligt att vara här, Tankesmedjan är ett fantastiskt tillfälle att få höra om andra kommuners utmaningar och framgångar inom friluftsliv, men också att få knyta an med de olika myndigheter som är på plats. Sen är alla föreläsningar otroligt intressanta och lärorika.

Både han och Ulrica Burman framhåller att placeringen i undersökningen inte beror på någon särskild punktinsats under det senaste året, utan är ett resultat av det löpande friluftsarbetet som görs i kommunen.
- Det är inte minst genom alla de föreningar som gör enorma insatser. Det som har skett är en inventering och en sammanställning av kommunens friluftsliv ur ett tätortsnära kommunmedborgarperspektiv och ett folkhälsoperspektiv, säger Sam Heidenberg.

Just föreningslivet har en stor del i framgångarna, då man tillsammans hjälps åt att utveckla friluftslivet i hela kommunen.
- Vi har ett rikt friluftsliv som stöttas av föreningslivet i hela kommunen, och vi har även egen personal som jobbar med frilufts- och fritidsfrågor. Så kommer vi även att jobba framåt för att vara en attraktiv kommun för både invånare och besökare, säger Ulrica Burman.  

Vilhelmina Kommun
Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden
Telefon: 0940-140 00
Fax: 0940-146 00
Epost: info@vilhelmina.se
Webb: Om webbplatsen
Orgnr: 212000-2601