Barn & UtvecklingBoende, Miljö & InfrastrukturKommun & PolitikKultur & FritidNäringsliv & UtvecklingStöd, Hjälp & OmsorgTurism & EvenemangNationella minoriteter

Region 8 byter namn till Region 10 print

Fri 27. Apr 18 13:39

region10farg test.png

Region 8 byter namn till Region 10. "Tillsammans är vi starka är Region 10:s motto  vilket fler och fler får upp ögonen för. Vi är en part att räkna med”, säger Magnus Johansson Kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina som är årets värdkommun i Region 10.

Åtta inlandskommuner i Västerbotten har under ett flertal år samverkat för att stärka kommunernas roll och utveckling i inlandet. Samarbetet har fungerat så bra och varit så konkret på flera nivåer att fler kommuner även utanför Västerbotten har valt att söka sig till Region 8, och efter årsskiftet är vi nu tio kommuner som sträcker från Åsele i söder till Arjeplog i norr. Därför har vi valt att byta namn till Region 10 för att välkomna våra två nyaste medlemmar från Norrbotten, Arjeplog och Arvidsjaur.
- Jag ser otroliga fördelar med denna typ av samverkan som på ett konkret sätt gynnar alla parter, säger Fridha Eriksson Nyström, Koordinator på Region 10

Region 10 har flera fina samarbeten som burit frukt. Skolchefernas arbete med en bred satsning på fjärrundervisning och det aktiva påverkansarbetet via seminarium etc. har gett stark genomslagskraft på höga nivåer.
Näringslivsfunktionernas satsningar på gemensamma projekt som Möjligheternas Region har gett konkret hjälp till näringslivsarbetet i kommunerna. De fortsätter med nya gemensamma projektansökningar som i sitt slag är en föregångare i Sverige.

Social- och omsorgscheferna ger genom samarbetet sina kollegor ett nätverk för kollegiala frågor. I små kommuner är vissa handläggare ensamma om arbetsuppgifterna i sin kommun och kan då lyfta frågor via nätverk i Region 10.
Region 10:s styrelse fungerar som ett kraftigt påverkansorgan för lands- och glesbygdsfrågor gentemot Riksdag och Regering.
- Samverkan är ett måste och en överlevnadsfråga för oss små kommuner i inlandet och vilken sida av länsstrecket som kommunerna kommer ifrån har ingen som helst betydelse när vi jobbar med samma utmaningar och mot samma mål, säger Karl-Johan Ottosson, kommunchef i Vilhelmina

Fakta Region 10:
Innefattar kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele.
Region 10 syftar till att stärka kommunernas roll och utveckling, såväl i Norr- och Västerbotten som nationellt och internationellt.
Området är ca 62 600 km2 stort
Folkmängd ca 49~400 personer

Samarbetena sträcker sig över fem utpekade fokusverksamhetsområden: Skola, omsorg, näringsliv, ekonomi och HR.

Kontaktuppgifter:

Magnus Johansson, Kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina och ordförande i Region 10
Telefonnummer: 072-507 40 33. E-post: magnus@vilhelmina.se

Karl-Johan Ottosson, Kommunchef i Vilhelmina
Telefonnummer: 0940-146 1. E-post: karljohan.ottosson@vilhelmina.se

Fridha Eriksson Nyström, Koordinator Region 10
Telefonnummer: 072-525 21 70. E-post: fridha.eriksson.nystrom@lycksele.se

Vilhelmina Kommun
Torget 6, 91281 Vilhelmina, Sweden
Telefon: 0940-140 00
Fax: 0940-146 00
Epost: info@vilhelmina.se
Webb: Om webbplatsen
Orgnr: 212000-2601